Persbericht: Klimaatactivisten bezetten gemeentehuis Zeewolde tegen de bouw van het XXL datacenter

Zeewolde, 13-12-2021 – Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend het gemeentehuis in Zeewolde bezet. Ze demonstreren tegen de plannen voor de bouw van een XXL datacenter bij Zeewolde. Extinction Rebellion vraagt de gemeenteraad tegen de komst van het datacenter stemt. Woordvoerder Guus: ‘Het datacenter doet afbreuk aan de leefomgeving en slurpt energie. Gezien de klimaatcrisis kan dat gewoon niet meer. Meta is bovendien een bedrijf dat een bedenkelijke reputatie heeft. Net als veel grote bedrijven betalen ze nauwelijks belasting, terwijl we als parasieten profiteren van onze voorzieningen. En hoe ze omgaan met onze privacy, dat willen we hier gewoon niet.’

De groep van 25 demonstranten liepen rond 10:30 het gemeentehuis in. Ze hebben spandoeken opgehangen met leuzen zoals ‘Wij willen Greta, geen Meta’ en ‘Geen datacenter bij Zeewolde’. Voor het gemeentehuis staat een gele boot met de tekst ‘Burgers Beslissen’. De bezetting is onderdeel van een grotere campagne tegen het datacenter. Zo werd afgelopen week een website gelanceerd waar mensen zich kunnen aanmelden voor het voeren van actie wanneer dit datacenter toch toegestaan en gebouwd zal worden. De teller staat op meer dan 2200 mensen. Guus benadrukt: ‘Dat er binnen vijf dagen al zoveel aanmeldingen zijn, laat zien dat veel Nederlanders grote zorgen hebben en dit datacenter niet willen.’

De actievoerders maken zich ook zorgen over de vele onduidelijkheden en de geheimhouding rondom de komst van het datacenter. Verder levert de komst van deze Tech gigant in Zeewolde nauwelijks structurele werkgelegenheid op voor lokale bevolking. De 166 hectare grond die ruim onder de gangbare grondprijs wordt verkocht, gaat ten koste van grond die ook gebruikt kan worden voor huizenbouw, duurzame landbouw of bedrijven die wel werkgelegenheid bieden. Voor dat laatste heeft zich zelfs al een partij gemeld, Land van Ons. En hoewel Meta veel belooft over het benutten van de koelwarmte en groene energie, is dat boterzacht en een verwachte bron van veel vervuiling en schade.

Extinction Rebellion bestaat uit bezorgde burgers die zich inzetten voor het klimaat en een leefbare planeet. De campagne tegen het datacenter wordt georganiseerd door lokale groepen uit Almere, Apeldoorn, Amersfoort, en Utrecht. Guus: ‘De wethouder denkt dat Zeewolde nu Champions League gaat spelen. Maar waarin? Niet in werkgelegenheid voor de regio. Niet in duurzaamheid, waar de gemeente zich op laat voorstaan. In de verdere opwarming van de aarde misschien?”

Gelukkig is het nog niet te laat. Donderdag beslissen partijen over het bestemmingsplan van de grond. Guus: “Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie hebben al laten zien dat ze aan de kant van de burgers en het klimaat staan. Wat doen D66 en PvdA/Groenlinks?”

aan het laden